Kanun Numarası

:

2893

Kabul Tarihi

:

22/9/1983

 

Yayımlandığı R. Gazete

:

Tarih: 24/9/ 1983 Sayı : 18171

Yayımlandığı Düstur

:

Tertip: 5 Cilt : 22 Sayfa : 599

Amaç

Madde 1 - Bu Kanunun amacı Türk Bayrağının ÅŸekli, yapımı ve korunması ile ilgili esas ve usulleri belirlemektir.

Bayrağın Şekli ve Yapımı

Madde 2 - Türk Bayrağı, bu Kanuna ekli cetvelde gösterilen ÅŸekil ve oranlarda olmak kaydıyla beyaz ay - yıldızlı albayraktır.
Bayrak ile özel bayrakların (sembolik bayrak, özel iÅŸaret, flama, flandra ve fors) standartları, hangi kumaÅŸ ve maddelerden yapılacağı tüzükte gösterilir.

bayrak.jpg (60239 bytes)

G

GeniÅŸlik

 

 

A

Dış ay merkezinin uçkurluktan mesafesi

1/2

G

B

Ayın dış dairesi kutru

1/2

G

C

Ayın iç, dış merkezleri arası

0,0625

G

D

Ayın iç dairesinin kutru

0,4

G

E

Yıldız dairesinin ayın iç dairesinden olan mesafesi

1/3

G

F

Yıldız dairesi kutru

1/4

G

L

Boy

1 1/2

G

M

Uçkurluk geniÅŸliÄŸi

1/30

G

 

Not: Bayrak geniÅŸliÄŸi ne olursa olsun (G) emsali deÄŸiÅŸmez.

 

Bayrağın Çekilmesi ve Ä°ndirilmesi

Madde 3 - Bayrak, kamu kurum ve kuruluÅŸlarıyla yurt dışı temsilciliklerine ve kamu kuruluÅŸlarıyla gerçek ve tüzelkiÅŸilerin deniz vasıtalarına çekilir. Yurt içinde ve yurt dışında yetkililerin araçlarına takılır.
Bayrak çekilirken ve indirilirken tören yapılır. Bayrak törenlerinin gereken biçimde yapılmasından o mahaldeki yetkili amirler sorumludur.
(DeÄŸiÅŸik : 14/7/1999 - 4409/1 md.) Kamu kurum ve kuruluÅŸlarında Türk Bayrağı sürekli çekili kalır.
(DeÄŸiÅŸik : 14/7/1999 - 4409/1 md.) Bayrağın; nerelerde daimi olarak çekilmeyeceÄŸi, hangi kapalı yerlere konulacağı, nerelere fon olarak takılacağı veya asılacağı, kamu kurum ve kuruluÅŸlarından baÅŸka yerlerde ne zaman ve nasıl çekileceÄŸi, Türk Silahlı Kuvvetleri yüzer birliklerinde ve Türk Bandıralı ticaret gemilerinde Bayrak çekme ve indirme zamanları ile Bayrak çekilirken ve indirilirken yapılacak törene iliÅŸkin hususlar, tüzükte gösterilir.

Bayrağın Yarıya Çekilmesi

Madde 4 - Türk Bayrağı , yas alameti olarak 10 KASIM'da yarıya çekilir. Yas alameti olmak üzere Bayrağın yarıya çekileceÄŸi diÄŸer haller ve zamanı BaÅŸbakanlıkça ilân edilir.

Bayrağın Selâmlanması

Madde 5 - Çekilmesi ve indirilmesi esnasında veya tören geçiÅŸlerinde Bayrak, cephe alınarak selâmlanır.

Bayrağın örtülebileceÄŸi Yerler

Madde 6 - Türk Bayrağı, CumhurbaÅŸkanlığı yapmış kiÅŸilerin, ÅŸehitlerin ve tüzükte belirlenecek asker ve sivil kiÅŸilerin cenaze törenlerinde bunların tabutlarına, açılış törenlerinde ATATÜRK heykellerine veya resmi yemin törenlerinde masalara örtülebilir.
Ayrıca milli örf ve âdetler göz önünde tutularak Bayrağın diÄŸer kullanılma ÅŸekil ve yeri tüzükte gösterilir.

Yasaklar

Madde 7 - Türk Bayrağı, yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruÅŸuk veya layık olduÄŸu manevi deÄŸeri zedeleyecek herhangi bir ÅŸekilde kullanılamaz. Resmi yemin törenleri dışında her ne maksatla olursa olsun, masalara kürsülere, örtü olarak serilemez. Oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz. Bu yerlere ve benzeri eÅŸyaya Bayrağın ÅŸekli yapılamaz. Elbise veya üniforma ÅŸeklinde giyilemez.
Hiçbir siyasî parti, teÅŸekkül, dernek, vakıf ve tüzükte belirlenecek kamu kurum ve kuruluÅŸları dışında kalan kurum ve kuruluÅŸun amblem, flama, sembol ve benzerlerinin ön veya arka yüzünde esas veya fon teÅŸkil edecek ÅŸekilde kullanılamaz.
Türk Bayrağına sözle, yazı veya hareketle veya herhangi bir ÅŸekilde hakaret edilemez, saygısızlıkta bulunulamaz. Bayrak yırtılamaz, yakılamaz, yere atılamaz, gerekli özen gösterilmeden kullanılamaz.
Bu Kanuna ve tüzüÄŸe aykırı fiiller yetkililerce derhal önlenir ve gerekli soruÅŸturma yapılır.

Cezalar

Madde 8 - Bu Kanuna ve çıkarılacak tüzüÄŸe aykırı olarak Bayrak yapmak, satmak ve kullanmak yasaktır. Bu yasaÄŸa aykırı olarak yapılan Bayraklar o mahallin yetkili amirlerince toplatılır.
Bu Kanun hükümlerine aykırı davranışta bulunanlar suçları daha ağır bir cezayı gerektirmediÄŸi takdirde Türk Ceza Kanununun 526 ncı maddesi uyarınca cezalandırılır.

Tüzük

Madde 9 - Bu Kanunun ilgili maddelerinde tüzükte düzenleneceÄŸi belirtilen hususlar ile kanunun uygulanmasına iliÅŸkin diÄŸer esaslar, bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren altı ay içinde çıkarılacak tüzükte gösterilir.

Yürürlükten kaldırılan kanun :

Madde 10 - 29 Mayıs 1936 Tarih ve 2994 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

Madde 11 - Bu Kanun yayımı tarihinden altı ay sonra yürürlüÄŸe girer.

Yürütme

Madde 12 - Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

28 Mart 2007 ÇARÅžAMBA

Resmî Gazete

Sayı : 26476

TEBLÄ°Äž

Sanayi ve Ticaret Bakanlığından:

MECBURİ STANDARD TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAÄ°R TEBLÄ°Äž

(TEBLÄ°Äž NO: ÖSG-2007/02)

 

MADDE 1 – Türk Standartları Enstitüsü tarafından hazırlanan, 2/5/2003 tarihli ve 25096 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan ÖSG-2003/40 sayılı TebliÄŸ ile mecburi uygulamaya konulan, TS 1: 2002 "Türk Bayrağı ve Kumaşı" standardı, Türk Standartları Enstitüsü tarafından 30/11/2006 tarihinde tadil edilmiÅŸ ve ekte verilmiÅŸtir.

MADDE 2 – Adı geçen Standard, anılan tadil metniyle birlikte Resmî Gazete’de yayımı tarihinden itibaren üretim ve satış safhalarında mecburi olarak uygulanacaktır.

MADDE 3 – Bu standard kapsamına giren ürünleri üretenlerin Türk Standartları Enstitüsünden Türk Standardlarına Uygunluk Belgesi almaları ve bu ürünleri TSE markası ile piyasaya arz etmeleri mecburidir.

MADDE 4 – Bu TebliÄŸ, 132 sayılı kanunun 1. maddesi gereÄŸi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanmıştır.

MADDE 5 – Bu TebliÄŸ hükümleri, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından uygulanacaktır.
 
Devamı Ä°çin Tıklayınız

--------------------------------------------------------------------------------------

KANUN NO: 2994

TÜRK BAYRAÄžI KANUNU

29 Mayıs 1936

[Resmi Gazete ile neÅŸir ve ilânı: 5 Haziran 1936 - Sayı 3322]

3. t. Düstur, c.17 - s. 359

22 Eylül 1983 tarih ve 2893 sayılı (TÜRK BAYRAÄžI KANUNU) nun 10 uncu maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır.

 

TÜRK BAYRAÄžI KANUNU

Kanun No: 2994

Kabul Tarihi: 29/5/1936

 

Madde 1 - Türk bayrağı, bu kanuna baÄŸlı örnekte gösterilen ÅŸekil ve nisbetlerde olmak ve al zemin üzerine beyaz ay - yıldız konmak, ÅŸartile, yerli ÅŸaliden yapılır.
Ancak ÅŸalinin tedarikinde zorluk olur ise en büyük mülkiye memurunun iznile zemin rengi al olmak üzere baÅŸka kumaÅŸtan da yapılabilir.

Madde 2 - Ordu kuvvetlerile resmî daire ve teÅŸekküller tarafından bayrakların çekiliÅŸ ve indiriliÅŸlerinde ve sair hususlarda yapılacak tören ve bunların kullanacakları hususî alâmet ve filâmaların ÅŸekilleri, nisbetleri ve cinsleri ve Türkiye CümhurluÄŸunun yabancı memleketlerde bulunan resmî ve millî binalarına (Uluslar arası metotlarına göre) Türk bayrağının çekiliÅŸ ve indiriliÅŸleri ve resmî dairelerle teÅŸekküllerden baÅŸka yerlerde Türk bayrağının, ve diÄŸer hususî bayrakların ve forsların gerek temsil ve gerek süsleme için ne zaman ve nasıl çekileceÄŸi ve nerelerde kullanılabileceÄŸi ve bu kanunun tatbik ÅŸekilleri bir nizamname ile tesbit edilir.

Madde 3 - Türk bayrağı ordu kuvvetlerile resmî dairelerde ve millî teÅŸekküllerde sabah sekizde çekilir ve gün batarken indirilir. Åžu kadar ki limanlara giren ve çıkan ve seyir halinde bulunan harp ve tüccar gemilerinin bayraklarının çekiliÅŸ ve indiriliÅŸ saatleri için nizamnameye istisnaî hükümler konulabilir.
Yalnız, millî bayramlarda ve umumî tatil günlerinde tatilin devam ettiÄŸi müddetçe bayrak gece ve gündüz çekili kalır.
Her gün bayrak çekecek resmî daireler, Ä°cra Vekilleri Heyeti tarafından tayin edilir.

Madde 4 - Yas alâmeti olmak üzere bayrağın yarıya çekileceÄŸi haller ve devam müddeti Devlet protokolunca tesbit ve vaktinde alâkadar dairelere bildirilir.

Madde 5 - Resmî dairelerde ve teÅŸekküllerde çekilecek bayrak, bu iÅŸ için yapılmış hususî direk ve göndere çekilir.

Madde 6 - Bu kanun hükümlerine ve yapılacak nizamnameye muhalif olarak bayrak yapmak ve satmak yasaktır. Bu yasaÄŸa aykırı gidenler, Türk Ceza Kanununun 526 ncı maddesine göre cezalandırılır. Nizamnameye muhalif olarak çekilmiÅŸ bayraklar mahallin en büyük mülkiye memuru emrile indirilir.

Madde 7 - Alay sancaklarının ÅŸekli ve yapılış tarzı kendi hususî ahkâmına tabidir.

Madde 8 - Bu kanun neÅŸri tarihinden bir sene sonra muteberdir.

Madde 9 - Bu kanun hükümlerini yerine getirmeÄŸe Ä°cra Vekilleri Heyeti memurdur.

3/6/1936

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

8 Temmuz 2012 PAZAR

Resmî Gazete

Sayı : 28347

TÜZÜK

             Karar Sayısı : 2012/3334

             Ekli “Türk Bayrağı TüzüÄŸünde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Tüzük”ün yürürlüÄŸe konulması; Milli Savunma Bakanlığının 21/2/2012 tarihli ve 310 sayılı yazısı üzerine, 2893 sayılı Türk Bayrağı Kanununun 2 nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 25/6/2012 tarihinde kararlaÅŸtırılmıştır.
                                                                                                                                                       Abdullah GÜL
 
TÜRK BAYRAÄžI TÜZÜÄžÜNDE DEĞİŞİKLÄ°K YAPILMASINA DAÄ°R TÜZÜK

MADDE 1 – 25/1/1985 tarih ve 85/9034 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüÄŸe konulan Türk Bayrağı TüzüÄŸünün (4) numaralı eki iliÅŸikteki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
MADDE 2 – Danıştayca incelenmiÅŸ olan bu Tüzük yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer.
MADDE 3 – Bu Tüzük hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
 
TüzüÄŸün ekini görmek için tıklayınız